"Een gesprek met ons geeft je zicht op alle mogelijkheden van verzekeren"

De uitvaartverzekering komt tot uitkering bij overlijden van de verzekerde om de uitvaart mee te betalen. Deze verzekering is er in verschillende soorten.

De kosten van een uitvaart zijn de laatste jaren sterk gestegen. De omvang van de kosten hangt nauw samen met de wensen en de soort uitvaart. Een begrafenis is gemiddeld duurder dan een crematie. Om te voorkomen dat nabestaanden met hoge kosten worden opgezadeld kun je een uitvaartverzekering afsluiten. Je hebt de keuze uit de volgende vier soorten:

  • Natura uitvaartverzekering
  • Uitvaartverzekering met een uitkering aan de nabestaanden
  • Een combinatie van een naturaverzekering en een kapitaalverzekering
  • Natura sommenverzekering

Welke vorm je moet kiezen hangt af van de persoonlijke voorkeuren.

Natura uitvaartverzekering

In deze vorm keert de verzekeraar geen geld uit aan de nabestaanden, maar wordt de uitvaart voor ze verzorgd. Bij overlijden wordt het verzekerde dienstenpakket aangeboden. Er wordt een uitvaartondernemer door de verzekeraar ingeschakeld. De rekening wordt rechtstreeks naar de verzekeraar gestuurd.

Uitvaartverzekering met een uitkering aan de nabestaanden (kapitaalverzekering)

In deze verzekeringsvorm wordt het verzekerde bedrag uitgekeerd aan de nabestaanden. Het geld kan gebruikt worden om de uitvaart te bekostigen. De nabestaanden moeten zelf nog een uitvaartondernemer inschakelen en zelf nog een dienstenpakket samenstellen. De uitvaartondernemer stuurt de nota naar de nabestaanden. De uitkering is door de nabestaanden vrij te besteden.

Een combinatie van een naturaverzekering en een kapitaalverzekering

In de polis is al een (basis) dienstenpakket samengesteld. De eventuele aanvullende diensten kunnen betaald worden met de kapitaaluitkering die de verzekeraar uitkeert aan de nabestaanden. De verzekeraar zorgt voor het inschakelen van een uitvaartondernemer.

Natura sommenverzekering

Dit is een variant op de kapitaalverzekering waarbij er een uitkering wordt verstrekt aan de nabestaanden. Bij de natura sommenverzekering moet het geld verplicht gebruikt worden om de uitvaart te bekostigen.

Rick Bakker
is onze specialist
op dit gebied

Afspraak maken