"Wij nemen graag de tijd voor beslissingen die je kinderen de beste mogelijkheden geven"

De studiefinanciering voor studenten wordt steeds verder afgebouwd. Als jij jouw kinderen de mogelijkheid wil bieden om te kunnen studeren, moet je als de kinderen nog klein zijn al beginnen met het opbouwen van een kapitaal.

Op jonge leeftijd van de kinderen lijkt het studeren nog ver weg, maar toch doe je er verstandig aan om al vroeg te beginnen met het sparen voor hun studie.

Wat kost studeren per jaar?

De hoogte van de kosten is van veel factoren afhankelijk. De kosten zullen veel hoger uitvallen als ze voor de studie op kamers moeten wonen. In het verleden werd er vanuit de overheid nog een tegemoetkoming verstrekt in de vorm van studiefinanciering, maar daar is nog maar weinig van over. Alleen al de collegekosten voor het hoger onderwijs zijn ongeveer €2.000. Daarnaast kunnen de maandelijkse lasten eenvoudig oplopen tot €1.000 per maand, uitgaande van een uitwonende student.

De beste optie om te sparen

Door al op jonge leeftijd van de kinderen te beginnen met sparen, kun je met relatief geringe bedragen een kapitaal opbouwen om de studie te bekostigen. Je kunt kiezen voor een vrij opneembare spaarrekening of een deposito, maar houd er wel rekening mee dat de rentevergoeding op dit moment laag is. Een spaarverzekering kan ook een goede keuze zijn. Deze verzekeringen geven in vergelijking met de huidige spaarrente een hoge vergoeding.

Kiezen voor beleggen

Je kunt er ook voor kiezen om het ingelegde geld te beleggen. Dit geeft een kans op een hoog rendement, maar er kleven grote risico’s aan het beleggen. Voor geld dat je langere tijd kunt missen is beleggen vaak een aantrekkelijke optie, maar laat je hierin goed adviseren.

Leen Winter
is onze specialist
op dit gebied

Afspraak maken