"Wij nemen graag de tijd voor beslissingen die je kinderen de beste mogelijkheden geven"

De studiefinanciering is per september 2015 sterk versoberd. Het wel of niet studeren wordt steeds meer afhankelijk van de portemonnee van de ouders. Het studeren geeft voor het kind een grotere kans op een financieel onbezorgde toekomst. Het is als ouders dus wel van groot belang om de kinderen een studiemogelijkheid te bieden.

Als ouders moet je niet meer vertrouwen op voorzieningen zoals de studiefinanciering. In de toekomst zal het studeren voor het overgrote deel gefinancierd moeten worden met hulp van de ouders, of ze moeten een studieschuld opbouwen. De terugbetalingsregeling is gunstig, maar ze moeten hun leven wel zien op te bouwen met al een schuld op hun schouders.

Wat houdt het sociaal leenstelsel in?

Studenten kunnen tegen een zeer laag rentepercentage geld lenen om de studie te betalen en om van te leven. De aflossing hoeft pas te beginnen vanaf het moment dat de student minimaal het minimumloon gaat verdienen. Afhankelijk van het inkomen van de ouders, kan er nog recht bestaan op een extra beurs van maximaal €350 per maand.

Recht blijven houden op de basisbeurs

Studenten die in het schooljaar 2014/2015 al recht hadden op de basisbeurs, blijven dit houden als ze in hun bachelor- of masterfase zitten. Ze blijven hier recht op houden voor de gehele duur van de opleiding.

Wat kan de student lenen?

Dit is aan de student zelf om dat te bepalen. Er kan maximaal €1.016,71 per maand geleend worden.

Flexibele terugbetalingsregeling

In de studiefinanciering tot 1 september 2015, was het ook mogelijk om aanvullend geld te lenen. De leencondities zijn in het sociaal leenstelsel wel sterk verbeterd. Op de volgende onderdelen zijn er verbeteringen doorgevoerd:

  • De schuld moet maximaal binnen 35 jaren worden terugbetaald. In de oude regeling was dat binnen 15 jaar
  • Bij de terugbetaling moet 4% van het inkomen boven het minimum loon worden ingezet. In de oude regeling was dat 12%
  • Blijft er nog een restschuld over na 35 jaar? Onder voorwaarden volgt er kwijtschelding

Lastiger om een huis te kopen met een studieschuld

De regeling van het terugbetalen is gunstig, maar de opgebouwde schulden vormen wel een probleem. Het zal lastiger worden om een huis te kopen met een nog af te betalen studieschuld. De bank houdt bij het bepalen van de maximale hypotheeklening rekening met de lening die nog terugbetaald moet worden.

Leen Winter
is onze specialist
op dit gebied

Afspraak maken