"Wij denken graag mee als er in je werk & inkomen wat verandert"

In stapjes wordt de AOW-leeftijd verhoogd naar 67 jaar. Als je op tijd begint is het nog steeds mogelijk om eerder te stoppen met werken. Je gaat bijvoorbeeld op je 65e met pensioen of toch nog iets eerder.

Het is mogelijk om je aanvullend pensioen eerder in te laten gaan. In dat geval wordt je gekort op de uitkering vanaf het moment dat je de pensioengerechtigde leeftijd hebt bereikt. In veel gevallen is dat geen interessante optie. Een andere mogelijkheid is om een kapitaal op te bouwen waarmee je eerder kunt stoppen met werken. Houd hierbij wel rekening met een lager pensioen. Na het stoppen met werken bouw je namelijk geen pensioen meer op.

Hoeveel geld heb je nodig om eerder te stoppen met werken?

De hoogte van het noodzakelijke bedrag is sterk afhankelijk van het bedrag dat je jaarlijks nodig hebt om van te leven. Indicatief kun je er vanuit gaan dat je 6 tot 7 procent inlevert voor elk jaar dat je eerder stopt met werken. Je moet over voldoende pensioenopbouw beschikken om de gevolgen te kunnen dragen. Of je moet na pensionering genoegen kunnen nemen met een lager inkomen.

Wat kun je nu al doen?

Ga in gesprek met je adviseur om een plan te maken hoe jij je doelen kunt verwezenlijken. Hoe wordt er een kapitaal opgebouwd en in hoeverre zijn de plannen haalbaar?

Leen Winter
is onze specialist
op dit gebied

Afspraak maken