"Bij al die belangrijke keuzes is het fijn om het allerbeste advies te krijgen"

Tot 2013 werd de aflossing van de hypotheek in de meeste hypotheekvormen doorgeschoven naar de toekomst, of de aflossing werd helemaal achterwege gelaten. Sinds 2013 moet er periodiek afbetaald worden op de hypotheekschuld, zodat de schuld geleidelijk naar nul gaat.

De in het verleden afgesloten hypotheekvormen worden gerespecteerd, maar tegenwoordig zijn er nog maar twee hypotheekvormen die recht geven op hypotheekrenteaftrek.

Je kunt kiezen tussen de:

  • Lineaire hypotheek
  • Annuïteitenhypotheek

In beide hypotheekvormen volgt een volledige aflossing van de hypotheek op de einddatum.

In de lineaire hypotheek wordt er maandelijks een gelijk bedrag aan aflossing verricht. De maandlasten bestaan uit de vaste aflossing plus de hypotheekrente berekend over de nog openstaande schuld.

In de annuïteitenhypotheek wordt er een vaste maandlast afgesproken. De verschuldigde hypotheekrente wordt eerst van de betaling afgetrokken en de rest van de maandelijkse betaling wordt gebruikt om af te lossen op de hypotheekschuld.

Belangrijkste verschillen tussen deze hypotheekvormen:

  • In de lineaire hypotheek zijn de maandlasten in het begin hoger
  • De hypotheekschuld daalt sneller in de lineaire hypotheek 

 

Hypotheken afgesloten vóór 2013

Tot 2013 hoefde er niet afbetaald worden gedurende de looptijd. Het bedrag benodigd voor de aflossing werd vaak opgebouwd via een levensverzekering of banksparen. Er geldt een overgangsrecht voor deze hypotheekvormen. Je kunt voor deze hypotheken dus blijven profiteren van de regeling van de hypotheekrenteaftrek. De hypotheken zijn ook nog over te sluiten om te kunnen besparen op de maandlasten.

Graag kijken wij samen met jou welke hypotheekvorm het beste bij jou past. Heb je al een hypotheek? Maak een afspraak om te kijken naar mogelijkheden om te besparen.

Leen Winter
is onze specialist
op dit gebied

Afspraak maken