"Bij al die belangrijke keuzes is het fijn om het allerbeste advies te krijgen"

De meeste Nederlanders wonen in een eigen woning. Gezien de voordelen van het kopen van een huis is dat ook niet zo gek. Het kopen van een huis is een investering voor de toekomst. Door een huis te kopen bouw je een vermogen op.

Het huren van een huis in plaats van kopen heeft zeker voordelen. Je kunt de huur opzeggen en binnen een paar maanden weer verhuizen en je staat niet voor de hoge onderhoudskosten van een huis. Toch overtreffen de voordelen van het kopen ruimschoots de voordelen van het huren.

Huis kopen een goede investering, ook bij dalende huizenprijzen

Sommige huurders willen geen huis kopen, omdat ze het financiële risico niet willen lopen. In de periode van 2008 tot 2014 zijn de huizenprijzen ongeveer met 20 procent gezakt. Toch is dit geen reden om geen huis te kopen.

Door de sterk gedaalde huizenprijzen en de lage hypotheekrente kun je nu een huis kopen tegen lagere lasten in vergelijking met het huren van een huis. In de maandlast zit een aflossing verwerkt. Hierdoor zakt de hypotheekschuld iedere maand. Waar je ook nog rekening mee moet houden is dat de huurprijzen jaarlijks verhoogd worden afhankelijk van de hoogte van de inflatie.

Huurtoeslag of hypotheekrenteaftrek

Als huurder kun je recht hebben op huurtoeslag. Dit is geen reden om te kiezen voor huren in plaats van kopen. Bij het kopen kun je namelijk profiteren van de zeer gunstige regeling van de hypotheekrenteaftrek. Onder de streep zullen kopers gemiddeld beter uit zijn dan huurders.

Voordelen van het kopen van een huis

  • Vermogensopbouw in het huis
  • Vaste maandlasten
  • Bij overlijden van één van de huiseigenaren wordt de hypotheek (gedeeltelijk) afbetaald
  • Niet meer afhankelijk van de verhuurder

Leen Winter
is onze specialist
op dit gebied

Afspraak maken