"Bij al die belangrijke keuzes is het fijn om het allerbeste advies te krijgen"

Het afsluiten van een hypotheek moet een weloverwogen beslissing zijn. Je moet goed weten waar je aan toe bent, want een hypotheek bepaalt misschien wel voor dertig jaar jouw woonlasten. Laat je goed begeleiden om te komen tot de beste keuzes.

Een hypotheek is een lening met het huis als onderpand. Een hypotheek is in vergelijking met een consumptief krediet goedkoper, doordat de bank de mogelijkheid heeft om het huis te verkopen als je niet meer aan de verplichtingen voldoet.

Beter verantwoord lenen dan maximaal lenen

Ten onrechte wordt bij het zoeken naar een huis vaak eerst berekend wat er maximaal geleend kan worden op het inkomen. Wij werken anders! Samen met jou brengen wij alle gegevens in kaart om vast te stellen of de toekomstige woonlasten passen bij jouw financiële situatie. De hypotheeklasten moeten namelijk niet een te zware belasting vormen.

Kunnen de bijkomende kosten meegefinancierd worden?

Nee, per 2018 kan alleen nog de koopsom worden gefinancierd. De bijkomende kosten moeten uit eigen middelen worden voldaan. 

Hogere hypotheek mogelijk bij energiebesparende maatregelen

In 2018 mag je een hypotheek tot 106 procent van de marktwaarde afsluiten, als het meerdere boven de 100 procent wordt gebruikt voor energiebesparende maatregelen. Op het inkomen kun je in dat geval ook meer lenen. Ook logisch, want je maandlasten voor energie zullen lager uitvallen.

Financiële hulp van ouders

Wist jij dat er een verruimde schenkingsvrijstelling geldt voor het kopen van een huis? Ouders kunnen hun kinderen op deze manier bijstaan bij het kopen van een woning. In 2018 mogen ouders maximaal een bedrag van € 100.000,- aan hun kinderen (kind tussen de 18 en 40 jaar) schenken voor het aankopen van een woning.

Heb je al een hypotheek? Mogelijk is het verstandig om de hypotheek over te sluiten om op de maandelijkse lasten te besparen en om de kwaliteit van de hypotheek te verbeteren.

Hypotheekadviseur moet nazorg bieden

Bij het aanvragen van een hypotheek zorgt de hypotheekadviseur voor een degelijk advies en voor de verdere begeleiding van de aanvraag tot aan de overdracht bij de notaris. De hypotheek is afgesloten, maar daarmee is de taak van de adviseur nog niet afgerond.

Gedurende de looptijd van de hypotheek moet de hypotheek onderhouden worden. Hierbij kun je denken aan het aanpassen aan gewijzigde wetgeving of het openbreken van de hypotheek als er geld te besparen is. Uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis (VEH) blijkt dat de nazorg bij veel adviseurs onder de maat is.

Resultaten uit het onderzoek van VEH

Wat uit het onderzoek is gebleken is dat 47 procent van de respondenten na het afsluiten van de hypotheek geen contact meer heeft gehad met de adviseur. Dit terwijl er in veel gevallen wel een duidelijke aanleiding was. De hypotheekrente is namelijk dermate verlaagd, dat veel huiseigenaren daar hun voordeel mee zouden kunnen doen. Bijna 60 procent van de ondervraagden wenst informatie over wijzigingen in de wet- en regelgeving, maar slechts 16 procent van de adviseurs verstrekt dit ook daadwerkelijk.

Ruim 40 procent van de ondervraagden kon geen kwaliteitsoordeel geven over de nazorg, omdat ze niets meer van de hypotheekadviseur gehoord hebben nadat de hypotheek was afgesloten.

Hoe gaan wij om met nazorg?

Wij vinden het belangrijk om onze relaties op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen. Bij aanpassingen in de wet- en regelgeving, vinden wij het belangrijk om jou hiervan op de hoogte te stellen. Hetzelfde geldt voor mogelijkheden die een besparing kunnen geven in de maandlasten. Hiervoor bieden wij nazorgabonnementen aan zodat het voor een ieder duidelijk is wat er na het afsluiten van de hypotheek verwacht mag worden.

Je hebt bijvoorbeeld een paar jaren geleden een hypotheek afgesloten tegen een hypotheekrente van 5 procent. De rente staat nog voor een periode van drie jaren vast. Sinds het afsluiten van de hypotheek is de hypotheekrente sterk gedaald. Door de bank te verzoeken om de hypotheekrente te middelen, kan de hypotheekrente een half procent verlaagd worden en weer voor een langere periode vastgezet worden.

Wij maken vooraf goede afspraken met jou, zodat het voor iedereen duidelijk is wat er over en weer van elkaar verwacht mag worden. Het afsluiten van een hypotheek is gebaseerd op een momentopname. Gedurende de volledige looptijd zorgen wij ervoor dat de hypotheek ook afgestemd blijft op je persoonlijke situatie. Om dit te waarborgen, leggen wij gemaakte afspraken vast in een nazorgabonnement.

Leen Winter
is onze specialist
op dit gebied

Afspraak maken