"Bij al die belangrijke keuzes is het fijn om het allerbeste advies te krijgen"

Met een verbouwing aan je huis kun je jouw wooncomfort verder verbeteren. Een bijkomend voordeel is een waardestijging van het huis. Het is mogelijk om een verbouwing te financieren met een tweede hypotheek.

Van een extra hypotheek voor het verbouwen, onderhouden en verbeteren van de eigen woning is de betaalde hypotheekrente aftrekbaar. Een andere optie is om de verbouwing te financieren met een persoonlijke lening of natuurlijk met spaargeld.

Spaargeld gebruiken ter financiering van een verbouwing

De eenvoudigste manier om een verbouwing te financieren is met spaargeld. Zeker in tijden met lage spaarrentes, kan het een verstandige keuze zijn om je spaargeld op deze manier in te zetten. Je moet er wel bij stil staan dat je het geld niet weer eenvoudig kunt onttrekken aan de woning.

Een tweede hypotheek afsluiten voor de verbouwing

Indien er overwaarde in het huis zit, zijn er vaak mogelijkheden om een tweede hypotheek op het huis te vestigen. Hierbij moet er wel op gelet worden dat de kosten naar verhouding niet te hoog zijn. Voor een verbouwing van € 10.000 kan het bijvoorbeeld niet uit om een tweede hypotheek af te sluiten. Voor verbouwingen van relatief lage bedragen kan in bepaalde gevallen een persoonlijke lening de beste oplossing zijn.

Door de hoogte van de financieringskosten kan een tweede hypotheek vaak niet uit. Voorbeelden van financieringskosten:

  • Taxatiekosten
  • Advies- en bemiddelingskosten
  • Notariskosten
  • Borgstellingsprovisie voor het verkrijgen van Nationale Hypotheek Garantie

Duurzaam verbouwen

De kosten van energie vormen een steeds groter deel van de vaste lasten van gezinnen. Hier is iets tegen te doen door te investeren in duurzaamheid. Ga je jouw huis duurzamer maken? Je kunt extra lenen om deze verbouwing te financieren. Je kunt in dat geval namelijk 106% van de marktwaarde van het huis lenen, in plaats van 103%.

Energiebespaarlening

Besparen op energieverbruik is zeer lonend. De besparing kan zo groot zijn, dat de maandelijkse besparing groter is dan de extra maandelijkse lasten om het benodigde geld te lenen. De Energiebespaarlening maakt het mogelijk om tegen gunstige voorwaarden geld te lenen om je huis energiezuiniger te maken. Je hoeft hiervoor niet naar de notaris, want de lening wordt zonder de tussenkomst van een notaris verstrekt. Voor de voorwaarden, zie: www.energiebespaarlening.nl

Let bij het verbouwen ook om het aanpassen van de verzekeringen die betrekking hebben op het woonhuis. Graag vertellen wij jou meer over de mogelijkheden om een verbouwing te financieren en over de gevolgen voor de verzekeringen.

Leen Winter
is onze specialist
op dit gebied

Afspraak maken