"Bij al die belangrijke keuzes is het fijn om het allerbeste advies te krijgen"

Bepaalde risico’s kunt je zelf dragen, voor andere risico’s is het verstandig om verzekeringen af te sluiten. Je inboedel en je woonhuis moet je dus verzekeren. De financiële gevolgen van bijvoorbeeld een brand zijn vaak zo groot dat je het risico niet zelf kunt dragen.

Een inboedelverzekering verzekert je bezittingen in en rondom het huis. Het gaat hierbij om zaken die deel uitmaken van je huisraad en die niet vastgenageld zitten aan je huis. Je woonhuis zelf en alles wat daar aan vast zit, is verzekerd op de opstalverzekering.

Het verschil is het eenvoudigst uit te leggen aan de hand van een houten vloer. Als het een zwevende vloer is die je bij verhuizing mee kunt nemen, dan is de vloer verzekerd op de inboedelverzekering. Is de vloer vastgelijmd aan de betonnen vloer? Dan maakt het een onderdeel uit van de opstalverzekering.

Opstalverzekering is verplicht

Bij het afsluiten van een hypotheek wordt de huiseigenaar verplicht om een woonhuisverzekering af te sluiten. De bank wil namelijk niet het gevaar lopen dat het huis door brand verloren gaat en dat er vervolgens geen onderpand meer is.

De verhuurder verzekert het huis, de huurder de inboedel en de eventuele verbeteringen

De verhuurder moet zorgen voor het verzekeren van het huis zelf. Uiteraard is het wel verstandig om een inboedelverzekering af te sluiten. In deze verzekering is het ook mogelijk om door de huurder aangebrachte verbeteringen in het huis te verzekeren. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een door de huurder geplaatste keuken. Onder de noemer huurdersbelang is dit mee te verzekeren op de inboedelverzekering.

Rick Bakker
is onze specialist
op dit gebied

Afspraak maken