"In een goed gesprek zetten wij graag alle zakelijke verzekeringen op een rijtje"

Een ondernemer moet met andere risico’s rekening houden in vergelijking met de werknemer. Een werknemer kan terugvallen op werknemersverzekeringen, zoals de WIA bij arbeidsongeschiktheid en op de WW bij het verliezen van de dienstbetrekking. Voor de meeste werknemers is het pensioen ook goed geregeld. Dit moet de ondernemer zelf nog regelen.

Ondernemers moeten vooral stil staan bij het risico om arbeidsongeschikt te raken en ze moeten zich beseffen dat er ook nog een pensioenkapitaal opgebouwd moet worden. Op de pensioendatum bestaat er in ieder geval recht op een AOW, maar dat is een op het minimumloon gebaseerd bedrag.

Een verzekering bij de UWV afsluiten tegen het risico van arbeidsongeschiktheid

Startende ondernemers hebben de mogelijkheid om zich bij het UWV te verzekeringen voor de ziektewet en de WIA in plaats van bij een verzekeraar. Dit is vooral aan te bevelen voor startende ondernemers met gezondheidsklachten. In tegenstelling tot de verzekeraars stelt de UWV namelijk geen medische acceptatievragen. Een vereiste is dat je binnen 13 weken na beëindiging van de verplichte verzekering je aansluit bij de UWV.

Let op je pensioenopbouw en het nabestaandenpensioen

De meeste ondernemers zullen uiteindelijk tegen een groot pensioentekort aan lopen. Ondernemers doen er verstandig aan om al op jonge leeftijd te starten met het opbouwen van een pensioenkapitaal. Dat kan op verschillende manieren. Welke manier het beste bij jou past, hangt af van jouw persoonlijke wensen en jouw financiële positie. Door op jonge leeftijd te beginnen kun je met een lage periodieke inleg een groot kapitaal opbouwen.

Nog belangrijker is om stil te staan bij de gevolgen van het overlijden. In pensioenregelingen is er een zogenaamde nabestaandenpensioen verzekerd. Als je niet onder een pensioenregeling valt, moeten er andere voorzieningen getroffen worden.

Leen Winter
is onze specialist
op dit gebied

Afspraak maken